Organisatie

Biermatinee 1987

Het biermatinee wordt voor het eerst georganiseerd op 21 juni 1987 en Oisterwijk heeft daarmee een van de oudste biermatinees, bierfestivals van Nederland! Het matinee wil de biercultuur in Nederland stimuleren, het speciaal bier promoten, brouwers met elkaar in contact brengen en bezoekers een bijzondere dag bieden.

Het biermatinee mag zich vanaf het begin verheugen in een grote belangstelling van zowel de ambachtelijke brouwerijen als het publiek. Door de jaren heen hebben een kleine honderd verschillende brouwerijen, en een veelvoud aan soorten speciaal bier zich aan het Oisterwijkse publiek gepresenteerd. Het biermatinee is daardoor uitgegroeid tot het grootse bierfestival in de open lucht.
Een festival waar de bierliefhebber ontspannen en in een plezierige sfeer kan genieten van bijzondere, en vaak ook exclusieve, bieren.

Daarnaast is het biermatinee ook een ontmoetingsplaats voor de brouwers onderling. De brouwers met elkaar in contact brengen, hun speciale bieren promoten en de biercultuur in het algemeen bevorderen zijn dan ook de hoofddoelstellingen van het Matinee.

Historie

Het eerste matinee wordt georganiseerd door de in september 1986 opgerichte “Societé des Bières Spéciales” is een kleine Oisterwijkse vereniging van bierliefhebbers. Ter afsluiting van het proefseizoen organiseren de leden, samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers, op de eerste zondag van juli het “Speciaal biermatinee zuid-Nederland”.

In 2016 besluit de Societé des Bières Spéciales dat het tijd is om het stokje over te dragen aan een jongere generatie speciaal bierliefhebber. Zo wordt de toekomst van het biermatinee gewaarborgd.  Het biermatinee vanaf 2017 wordt daardoor door Proeflokaal ’t Gelagh georganiseerd.